Çek Kırdırma Nedir Nasıl yapılır?


Hizmet ve mal ticareti sonrası kesilen çeklerin, çek üzerinde belirtilen ödeme tarihi öncesi, toplam çek tutarının %4 ile %7 arası komisyon kesilmesi sonrası kalan tutarın vade süresini beklemeden alınma işlemine Çek Kırdırma adı verilir.

Özellikle ticari faaliyetlerde görülen hizmet ve mal alımlarında para karşılığı olarak kullanılan ve kısa vadeli borçlanma aracı olarak kullanılan çeklerin kullanımı ile ilgili tüm özellikleri Çek Kanununda belirtilmiştir. Çeklere yazılan vadelerden önce normalde çeklerin karşılığı alınamaz. Ancak çek karşılığı alacağını tahsil etmek isteyen kişi veya firmalar vadeden önce nakit ihtiyacını karşılamak isterler.

Çek sahipleri, vade süresini beklemeden çeklerini finans kuruluşlarına tahsil ettirmek isterler. İşte burada karşımıza Factoring şirketleri gelmektedir. Factoring şirketleri, vade süresi gelmeyen çekleri belirledikleri komisyon oranlarını ve ödenecek vergilerin çek sahibi tarafından kabul edilmesi karşılığında ödeme yapmaktadırlar. Talep edilen bu bedel, çekin vadesinden önce bozdurularak bedelinin ihtiyaç sahibine verilmesi üzerine hesaplanan faiz miktarı olarak isimlendirilmektedir.

Burada ki komisyon denilen faiz oranını belirleyen ana faktör çekin vade tarihi ile ödeneceği tarih arasında ki farktır. Ödenecek tarih ile çekin vade tarihi arasında ki zaman farkı ne kadar büyükse faiz oranı o kadar fazla olacaktır. Alacak sahipleri, alacağını zamanı gelmeden belli komisyon ücreti ödeyerek sahip olmakta ve firması için gerekli nakdi gereksinimleri tedarik ederek ticari faaliyetlerine aksatmadan devam edebilmektedir. Çek kırdırma işlemlerini Factoring şirketleri dışında bazı kurum ve kişilerde yapmaktadır.

Ancak şunu hemen belirtelim ki Factoring şirketleri yasal işletmelerdir. Factoring şirketleri dışında yasal olmayan kişi veya firmalardan çek kırdırma yapıldığında elinizde ki çeki kaybetme riskinizde bulunmaktadır. Ayrıca bu kişi ve kurumlar Factoring şirketlerinden daha fazla komisyonlarla çeki kırdıklarını hatırlatmak isteriz.

Bir de bu işleri yapan kötü niyetli insanların olduğunu, çek sahiplerine çeki kırdırma işlemini yaptığını söylemeyip aslında yapmayan fazla tekin olmayan mafya türü insanlar olduğu için hakkınızı kolay kolay arayamazsınız.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir