Takipte İcrada Olan Kredi Borcu Taksitlendirme


Bankalardan alınan  krediler kredi kartları ödenmediğinde başlatılan süreç hepimizin malumu yasal takip ve ardından gelen icra ile sonuçlanmaktadır. Peki, bu durumda olan banka borçları yapılandırma yada yeniden taksitlendirme olanağı var mı? Yada nasıl bir sürece girmiş oluruz kısaca izah etmeye çalışalım.

Öncelikle ödenmeyen geciken kredi veya kredi kartı borçlarını iki safhada değerlendirmek gerekir öncelikle banka tarafından takibe alınan kredi borçlarına bakalım. Banka ödemesi bir dönem aksayan kredi-kredi kartı borcunu bankanın takip izleme birimine devreder ve bu birim krediyi takibe alır, borcun ödenmesi için sürekli borçluya sms, telefon e-mail gibi iletişim kanalları ile bilgilendirme hatırlatma yaparak borcun dönem taksitinin ödenmesi için veya kredi kartının en azından asgari ödeme tutarının ödenmesi için uyarı mesajları yollar.

Yine iki ve üçüncü dönemlerde de ödeme olmaz ise banka krediyi takip birimine devreder oradan da Banka hukuk işlerine bakan avukata devreder bu süreçten sonra muhatabınız ilgili avukatlık bürosu olacaktır. Ancak bundan önce yani borçların ödenmediği 60-90 günlerinde kredi borcunuzu yapılandırma olanağı bulunmaktadır. Banka borcunuzu aksattınız ve ödeme durumu yoksa kredi çektiğiniz şubeye bizzat gidin ve yapılandırma talebini iletim hatta üç dönem sonu dahi kredi takip yapılandırması olanağı bulunmaktadır. Banka avukata düşmeden son bir defa yapılandırma olanağı sunacağını söyleyebiliriz. özellikle Ziraat Bankası ile birlikte kamu bankaları bu imkanı verecektir.

Takipte bulunan kredinin yapılandırılması veya yeniden taksitlendirme vadesi ise kredi vadeleri ile sınırlı ve bankanın insiyatifinde olduğunu hatırlatmak isteriz faiz oranları ise mevcut kredi faizlerinin üzerinde olacaktır. 72 ay yapılandırma olanağı ise sadece krediler ve 27 Eylül 2016 tarihinden önce çekilen krediler için geçerlidir. Kredi kartları en fazla 48 aya kadar yapılandırma konusu olur ve kartınız kesinlikle kullanıma kapatılıp iptal olacaktır.

İcrada yada avukatta olan borçlar nasıl taksitlendirilir yada yapılandırma konusu olur mu? Konusu ise biraz karışık ve bankada olduğu kolay bir süreç olmayacaktır. ama kısaca bu durumda iseniz nasıl bir yol izlemeli kısaca anlatalım.

Banka alacağını alamadığından iş artık hukuki bir yola girer ve bankanın Avukatına devredilir artık tek muhatabınız avukat olacak size önerimiz borcunuz avukatta ise iletişim kurun veya adresini alın hukuk bürosunu ziyaret edin yapıcı olun, pazarlık yapın, borcu ödeyeceğinizi en azından gücünüzün yettiği vaade verin sonuçta onlarda bankanın parasını kurtarma derdinde olacaktır. Tabi burada sınırsınız taviz verin demiyoruz tehtitlere de boyun eğmeyin sizi hapse attırım malını mülkünü komple satarım babana gideriz köyüne gideriz laflarına kanmayın kanunlar aynı şekilde borçluyu da korumaktadır. Mesela Avukat sizden ödeme taahhüdü isterse ödeyebilecekseniz verin yoksa kimse sizi buna zorlayamaz sakın ödeyemeyeceğiniz taahhüdü vermeyin.

tabi bu arada adınıza icra müdürlüğünden dosya açılmış olacak varsa maaşınıza icra başlatılacaktır. mal mülk varsa onlara da satılamaz şerhi düşülecektir ama korkmayın hemen satışa çıkartma durumu olmayacaktır. mesela 3-5 Bin liralık bir aracı kimse satışa çıkartmaz. Ancak borçlarını bir ödeme planına sokmaz ve yine kesinti yapılacak bir maaş yoksa mallarınızın satışı söz konusu olabilir.

özetle, icraya düştünüz ise tek yol avukatla görüşmeniz ve ödeyeceğinize ikna etmeniz emin olun sizin samimiyetinizi anladıkları zaman 36 aya kadar taksitlendiren hukuk büroları var yeter ki ödemeye gönüllü olun. Son olarak maaşım yok malım yok mülküm yok banane derseniz bişey olmaz ama o borç her daim sizin olacak zaman aşımı diye bir durum söz konusu olmayacaktır çünkü hukuk bürosu her yıl dosyanızı icra müdürlüğünden yenileyecektir. Sorularınızı yorum olarak iletebilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir