Senetlerde Zaman Aşımı Durumu Yada Borçlunun Vefatı


Senet Bir nevi ödeme taahhüdü de denebilir, belirtilen vadede tutar ödenmediğinde yasal işleme alınabilir örneğin icraya verilebilir alacaklı alacağını icra müdürlüğü marifeti ile tahsile gidebilir. Peki senetlerde zaman aşımı var mıdır? derseniz evet vardır senetler ödeme tarihinde itibaren 3 tam yıl yasal işleme alınmaz ise zaman aşımı nedeniyle hükmü düşer.

Örneklersek 10/06/2017 tarihli ödemesi bulunan bir senet üç tam yıl yani 11/06/2020 tarihinde zaman aşımından dolayı düşmüş olur. Ancak alacaklı bunu 10/06/2020 tarihinde icradan karar ile tahsile gitse yani bir gün kala dahi olsa işleme alınır. İcra Müdürlüğünde zaman açımı ise bir yıldır, her yıl alacaklı veya avukatı icra harcını yatırmak zorundandır aksi durumda dosya yine düşer ama bu durum çok nadiren ve gözden kaçması halinde geçerli olacaktır. Her halde avukatın bu tür şeyleri hele hele içinde para olan bir şeyi unutmasını beklemek fazlaca iyimser olur.

Peki Senet imzalayan kişinin ölmesi nedeni önemli değil hastalık kaza kısaca vadesi doldu ve vefat etti. Senede atılan imzadan dolayı borçlunun senette belirtilen borçtan sorumluluğu sona ermez. Peki, senet imzalayan ve borçlu olan kişinin ölmesi durumunda ve borç ödenmemişse borç ne olur?

Senedi imzalayan ve borcunu ödemeden ölen kişinin borcu mirasçılarına kalmaktadır. Yani borçlu ölse bile borcundan kurtulamıyor ve borçlunun mal terekesi inceleniyor ve alacağın tahsiline gidilmektedir. Alacaklı, ölen borçlunun borcunu ödemediğini ispat ederse, ölen kişinin mirasından borcuna karşılık hak talep edebilmektedir. Bu hak Borçlar kanunu ile de yasal güvence altına alınmıştır.

Tabi bu işlemin olabilmesi için de bazı şartların olgunlaşması gerekmektedir. Mirasçıların borcu ret etme hakkı yoktur. Eğer ki ölen kişinin mirası, senette belirtilen borcu karşılıyorsa ve mirasçıları borca itiraz ederse Sulh mahkemesine başvurabilir. Borçlunun mirası borcunu karşılamıyorsa o zamanda mirasçılar Mirasın Reddi hakkını kullanabilirler. Yani ölen kişinin mirasını istemediklerini belirtebilirler. Bu durumda alacaklı, kalan miras miktarını talep edebilir.

Eğer ki borçlunun sağlığında başlattığınız icra takibine, borçlunun ölümünde mirasçılarına karşı devam ettirmek istiyorsanız, terekenin tasfiye, malların ortak edilmemiş olması gerekmektedir. Ölen borçluya takip kesinleşmiş ise mirasçılar içinde kesinleşmiş kabul edilir, ancak mirasçılara tekrar ödeme emri gönderilmesi gerekmektedir. Alacaklı kişi, borçlunun mirasından alacağını alamamışsa o zaman da varsa senetteki kefile yönelir. Alacaklı, borcuna karşılık borcun ödenmesini kefilden talep edebilir.

İcra dairelerine yapılacak müracaat sonrası senetteki borca karşılık kefilin ödeme yapılması veya kefilin mallarına icra takibi yapılabilir. Senet borçları, banka kredileri kullanılırken hayat sigortası yapılmadığı için kalan borcu ödeyecek bir kurum olmadığı için alacaklı, borcuna karşılık ölen kişinin mirasçılarına veya senette varsa imzası kefilden alacağını tahsil edebilme ve yasal hakkını kullanma hakkı bulunmaktadır.

Bizler bu konuyu izah ederken konu ile ilgili eksik bir yönünden bahsetmiş olabiliriz. Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olduğu için daha sağlıklı bilgiler için hukukçulara başvurmak en doğru yol olacaktır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir