Banka Borçlarında Hapis Cezası Var mı?


Bankalardan alınan krediler kullanılan kredi kartları iyi güzelde ödemeyince hiçte hoş olmayan hatta yıllarca bitmeyen borçları da ortaya çıkartmakta ardından tıkanma ve icra işlemi. Peki bu borçlar ödenmez ise hapse girme durumu olur mu bir çok borçlu en çok bundan korkmaktadır. Bizde konu hakkında bir kaç kelam edelim.

Öncelikle süreçten kısaca bahsedelim banka borcunuzu üç ay hiç ödemez iseniz yasal takibe ardından da icraya düşer ve icra takibi başlamış olur. Yine diğer tüm borçlarda senet vb hepsi için geçerli olur. Borçluya İcra Müdürlüğünden gelen yazıda mal beyanında bulunmanızı ister mal beyanında bulunmaz iseniz daha doğrusu bulunmaya ret ederseniz alacaklı avukatları sizi üç ay kadar hapis ile tahrik edebilirler Mal beyanı olayında avukatlar borçluya ulaşamaz ve herhangi bir mal mülk maaş yok ise sizi bulmak için kullanırlar hakkınızda yakalama kararı çıkartabilirler ve kolluk kuvveti marifeti ile icra müdürlüğüne zorla götürülme durumu ortaya çıkabilir. Ola ki başınıza böyle bir durum gelirse korkmayın siz icra müdürlüğüne götürüldüğünüzde mal beyanında bulunduğunuz an serbest kalırsınız. Ha oraya götürülüp mal beyanında bulunmayacağım derseniz hapse girersiniz har halde böyle bir şey yapmazsınız. 🙂  Mal beyanı işte maaşım var yada yok evim yok arsam yok arabam yok yada var deyim çıkacaksınız bu kadar.

Gelelim diğer asıl mesele olan ve borçlu kişilerin ek çok düştüğü hata ödeme taahhüdü vermek Ödeme taahhüdü İcrada bulunan borca karşılık aylık veya tek seferde belirtilen tarihte ödeyeceğini taahhüt etmek bu icra Müdürlüğü huzurunda imzalanan bir bilge olup vaad edilen tarihte ödeme olmaz ise alacaklı avukatları sizi hapse attırma daha doğrusu kendi elinizle hapishane yolunu açmış olursunuz.

Genelde bu durumu avukatların baskısı ile imzalanan ödeme taahhüdü etkili olur avukatlar borç yüklü olduğunda hele birde üzerinde malı mülkü çok olan kişiler aman malım satışa çıkartılmasın diye hiç düşünmeden avukatın teklifi olan ödeme taahhüdünü imzalamaktadırlar. Siz siz olun sakın ödeyemeyeceğiniz taahhüdü vermeyin makul ve ödenebilir bir taksit vaadinde bulunun ve ona göre imzalayın. Yine ödeme gücünüz yok ise kesinlikle taahhüt  vermeyin vermeye de kimse sizi zorlayamaz.

Tabi %100 hapse girersiniz demiyoruz ancak riski bulunmaktadır, Hiç kimse imzalamış olduğu bir sözleşmeden dolayı hapse konulamaz şerhi anayasamızda olsa da verilen taahhüt bu durumu askıya almaktadır. Yine icraya verilen ödeme taahhüdünü ihlal durumlarında hapis kararı çıksa da itiraz hakkınız bulunmaktadır. Mesela evlisiniz siz taahhüt verdiniz ödemediniz eşiniz itiraz edebilir sonuçta kazanç birlikteliği söz konusudur bir çıkış sağlayabilir. sonuç olarak bunlar hukuki süreçler özetle taahhüt verirken dikkatli olum iki değil üç hatta beş kere düşünün yoksa uykusuz geceler sizi bekler olacaktır.

Bazen bir teneke parçasını (araba) kurtarmak için hayatınızı zehir etmeyin kimse kimseyi banka borcundan hapse atamaz siz kendi elinizle taahhüt verip ödememezlik yaparsanız istisna.. Aklınıza takılan olursa yorum olarak iletin birde sadece bilgilendirme yaptık büyük meblağlarda veya bu duruma düşmüş iseniz illaki bir avukattan destek alın.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir