Senet Borçlusu Ölürse Borç Ne Olur?


Senede atılan imzadan dolayı borçlunun senette belirtilen borçtan dolayı mükelleftir. Peki, senede imza atan ve borçlu olan kişinin ölmesi durumunda ve borç ödenmemişse borç ne olur? Bu yazımızda da bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Senede imza atan ve borcunun ödemeden ölen kişilerin borcu mirasçılarına kalmaktadır. Yani borçlu ölse bile borcundan kurtulamıyor ve borçlunun mal terekesi inceleniyor ve alacak tahsil edilmektedir. Alacaklı, ölen borçlunun borcunu ödemediğini ispat ederse, ölen kişinin mirasından borcuna karşılık hak talep edebilmektedir. Bu hak Borçlar kanunu ile de yasal güvence altına alınmıştır.

Tabi bu işlemin olabilmesi için de bazı şartların olgunlaşması gerekmektedir. Mirasçıların borcu ret etme hakkı yoktur. Eğer ki ölen kişinin mirası, senette belirtilen borcu karşılıyorsa ve mirasçıları borca itiraz ederse Sulh mahkemesine başvurabilir. Borçlunun mirası borcunu karşılamıyorsa o zamanda mirasçılar Mirasın Reddi hakkını kullanabilirler. Yani ölen kişinin mirasını istemediklerini belirtebilirler. Bu durumda alacaklı, kalan miras miktarını talep edebilir.

Eğer ki borçlunun sağlında başlattığınız icra takibine, borçlunun ölümünde mirasçılarına karşı devam ettirmek istiyorsanız, terekenin tasfiye, malların ortak edilmemiş olması gerekmektedir. Ölen borçluya takip kesinleşmiş ise mirasçılar içinde kesinleşmiş kabul edilir, ancak mirasçılara tekrar ödeme emri gönderilmesi gerekmektedir. Alacaklı kişi, borçlunun mirasından alacağını alamamışsa o zaman da varsa senetteki kefile yönelir. Alacaklı, borcuna karşılık borcun ödenmesini kefilden talep edebilir.

İcra dairelerine yapılacak müracaat sonrası senetteki borca karşılık kefilin ödeme yapılması veya kefilin mallarına icra takibi yapılabilir. Senet borçları, banka kredileri kullanılırken hayat sigortası yapılmadığı için kalan borcu ödeyecek bir kurum olmadığı için alacaklı, borcuna karşılık ölen kişinin mirasçılarına veya senette varsa imzası kefilden alacağını tahsil edebilme ve yasal hakkını kullanma hakkı bulunmaktadır.

Bizler bu konuyu izah ederken konu ile ilgili eksik bir yönünden bahsetmiş olabiliriz. Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olduğu için daha sağlıklı bilgiler için hukukçulara başvurmak en doğru yol olacaktır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir