Factoring Nedir?


Factoring, firmaların yurt içi ve yurt dışına satacakları kısa vadeli mal veya hizmet bedellerinin devredilmesi ve devredilen kurum tarafından alacaların tahsil edilmesi, takip edilmesi hizmetlerinin sunulmasını sağlayan finansal çözüm veya finansal yöntemlerine denir.

Ticaret aynı zamanda risk anlamına da gelir. Üretilen malları veya verilecek hizmetleri saymak kolay olanı, önemli olan mal ve hizmet bedelini zamanında alabilmektedir. Firmalar alacaklarına karşılık mal sattığı veya hizmet verdiği kişi ve kurumlardan senet alarak alacaklarına karşılık teminat elde ederler. Ancak senette olsa alacakların alınma süreci uzayabilir.

Firmalar alacaklarını tahsil edebilmek için yasal takip süreci başlatır. Yasal takip süreci de hemen sonuçlanacak bir işlem olmayıp belli prosedürlerden geçmesi gerekir. Alacakların geç kalması ve her geçen gün firma için nakit sıkıntısının daha da büyümesine ve yeni üretilecek mal ve verilecek hizmetlerin gecikmesine neden olacaktır. İşte bu hengamede Factoring şirketleri devreye girmektedir. Factoring şirketleri, yukarıda saymış olduğumuz senaryoların yaşanmaması için geliştirilmiş bir finansman tekniktir. Firmalar kısa vadeli alacaklarını Factoring şirketlere devredirler.

Factoring şirketleri, firmanın mal satışı veya verdiği hizmet karşılığı olan alacağının %50 ile %80’lik kısmını firmaya öder. Artık mal alan veya hizmet satın alan firma ve kişiler Factoring şirketlerine borçlu olmaktadır. Factoring şirketleri borçların tahsili, muhasebe kayıtları, alacakların tahsili için yasal takip, icra işlemleri gibi tüm alacakların tahsili için gerekli işlemleri yaparlar.

Konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek verelim. A firması 500 bin pantolon üretmiş ve bunu 200 milyar karşılığı B Tekstil firmasına kısa vadeli olarak satmıştır. A firması, alacaklarını riske atmamak için borcunu C Factoring şirketine devreder. C Faktoring şirketi A firmasının alacağı olan 200 milyar borcun 150 milyarını peşin peşin A firmasına verir. B firmasının artık muhatabı A firması değil C Factoring şirketidir. B firması sorunsuz bir şekilde borcunu zamanında öderse kalan 50 milyardan komisyon ve işlem ücretini alır geri kalan parayı yine A firmasına öder. B firması ödeme yapmaz veya geciktirirse borcun tahsili, takibi, icra takibi gibi tüm işlemleri Factoring şirket yapmaktadır.

Ülkemizde yurt dışında oldukça yaygın olan Factoring şirketleri, risk sevmeyen firmalar için biçilmiş kaftan durumundadır. Sattığı ürün ve hizmetin bedelinin yarısından çoğunu Factoring şirketlerinden alan firmalar, üretim ve hizmetlerini aksatmadan devam ettirmekte, yeni hammadde alımları için kaynak oluşturmakta, alacakların tahsili için zaman kaybı yaşamaktadır.


One thought on “Factoring Nedir?

  1. Güzel ve anlaşılır bir metin olmuş. Sayenizde epey bir konu hakkında akılda kalan bilgilere ulaştım. İyi çalışmalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir