Bireylerin bir ürün yada hizmeti satın aldıktan sonra yaşadıkları ödeme güçlükleri nedeni ile alacaklıya imzaları karşılığında verdikleri ödeme sözünü ifade eden yazılı evraktır senet. Hukuki anlamda geçerliliği her ne kadar çek kadar fazla olmasa da yinede mevcuttur. Bunu bilen alacaklı firma yada bireyler ilgili senet’in tahsil edilmesinin kolaylığı bakımından borçlu tarafından kendilerine verilen kıymetli evrakı çalıştıkları bankalara teslim ederler. İlgili evrakı protestolu olarak bankalara veren alacaklılar ödemenin gününde tahsil edilememesi olasılığını göz önüne alarak kendilerini garantiye almak istemektedirler.

İlgili kıymetli evrakın protestolu olması demek borçlu tarafından ilgili senedin ödenmemesi olasılığında bankanın noter aracılığı ile borçluya ilgili borcunu ödemesi adına gönderilen uyarı mektubudur. Bankada ilgili kıymetli evrakın ödeme süresi vadesinden 3 gün sonraya kadardır. Eğer bu süre zarfı içerisinde borçlu ödeme yapmazsa noter aracılığı ile gönderilen uyarı mektubu ile de gerekli uyarı yapılarak borçluya 10 gün daha ödeme süresi tanınmaktadır. ilgili senet noter aracılığı ile protestoya gönderildikten sonra noter tarafından yansıtılan protesto masrafı alacaklı firmanın hesabına yansıtılmakta ve borçlu senedi bankaya ödemeye geldiğinde ilgili masraf borçludan tahsil edilmektedir.

İlgili protesto işlemi sonrasında borçlu olan bireyin siciline işlendiğinden borçlu bireyin banka ile olan ilişkilerinde zedelenme yaşanmaktadır. Bu nedenle eğer ilgili senet üzerinde noter aracılığı ile protesto işlemi uygulandıktan sonra borlu tarafından senet ödemeye yapılmak istenirse protesto masrafı da alınarak senedin ödemesi gerçekleştirilir. Ancak bu hamle borçlunun banka önündeki itibarını kurtarmaya yetmez.

Senet Protesto Edilmezse Ne Olur?

Merkez bankası kayıtlarına bildirilen borçlunun ödemesini yaptığı bilgisi alacaklı tarafından Merkez bankasına bildirilmelidir. İlgili senedin borçlu tarafından ödeme yapıldığına,senet üzerinde bulunan protestonun da birey üzerindeki kırmızı çizginin de kaldırılması için yazılı talimat alacaklı tarafından merkez bankasına bildirilmelidir. Böylelikle borcu üzerindeki kötü intiba kalkmış olmaktadır.

Senet Protesto Masrafı

Merkez bankası kayıtlarında da ilgili düzeltmeler yapıldıktan sonra borçlunun sicilini kötü etkileyecek herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır. Yanlızca borçluya ek olarak senedi vadesinde ödemediğinden noter aracılığı ile bireye yapılan protesto işlemine ait senet üzerinde bulunan borçluya ait imzaların tek kişiye mi yoksa çift kişiye mi ait olduğu ile alakalı olarak protesto edilirken çıkan protesto masrafı çıkmaktadır. Borçlu tarafından ödenmesi gereken ilgili masraf tutarı tekli senetler için yaklaşık olarak 120-TL civarında çiftli senetler için ise yaklaşık 240 civarındadır.