X

Tefeciler Halen Var mı Kanunda Cezası Nedir?


Para sıkıntısı yaşayan kişilere yüksek faiz oranlarıyla para verenlere genel olarak tefeci denilmektedir. Tefecilik kanunlarımıza göre suçtur.  Türk Ceza Kanununun 5237 Sayılı Madde 241. fıkrada belirtildiği gibi kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Peki, tefecilik, kanun ile yasaklanmasına rağmen günümüzde hala tefecilik var mı?

Tefecilik günümüzde değişik iş kollarıyla beraber halen varlığı devam eden bir meslek olmaya devam etmektedir. Bazı esnaf ve şirketler, tefeciliği kendilerine göre yasal kılabilmek için ticaret yapılıyor havası yaratılıp güya verdikleri paraların alacağına karşılık ticaret yapılış, mal satılmış izlenimi verilmektedir. Günümüzde tefeciliği halen yapan kişilerin ticaret merkezi olarak kullanılan sektörlerin başında kuyumcular gelmektedir.

Bazı tefeci kuyumcular, vermiş oldukları borçlara karşılık sanki borç alan kişiye senet karşılığı altın sattığını göstermektedir. Altın satışından dolayı devlete ödeyeceği vergi dilimini de senedin alacak bölümüne eklemektedir. Böylece hayali mal satışı yapılıp tefecilik işini devam ettirmektedir. Satmadığı maldan ve devlete ödeyeceği vergiyi de fatura karşılığı ibraz etmektedir. Böylece vergisini ödeyen, sattığı malın faturasını kesen bir esnaf havası oluşturulmaktadır.

Yine cep telefon satıcıları, beyaz eşya satıcıları ve internet ortamında borç para verilir reklamları yapıp ne oldukları belli olmayan kesimler, yukarı da bahsetmiş olduğumuz yöntemle tefecilik mesleğini hala icra etmektedirler. Tefeciler, vermiş oldukları borç karşılığı, en yüksek faiz oranıyla kredi veren bankaların belki on katı fazla faiz oranlarıyla borç para vermektedirler.

Tefecilerin uyguladığı diğer bir yöntem ise verdikleri borcu, ellerinden geldikleri, kadar en düşük vadelerle vermektedir. Çünkü ödeme zorluğu yaşanması, taksitin gecikmesi tefecilerin işine gelir ve tekrar borca faiz uygulaması yapılmaktadır.

İlginç olan bir diğer husus ise vadesinde yapılan ödemeleri almamak için ayak sürürler mesela tefeciden para aldınız ödeme günü ayın 20. günü inanın o gün telefonuna ulaşmanız, mekanında bulmanız, dükkanında bulmanız mümkün olmaz kasıtlı olarak bir gün gecikmeye düşmenizi isterler ki daha fazla faiz almak için.

Tefeciler, her ne kadar senetle borç para verse de verilen borca karşılık ticaret yapılmış havası yaratsa da alamadıkları alacaklarını tahsil etmek için her türlü yolu denemektedirler. Yaralama, öldürme, tehtit, mafya gibi aklınıza gelecek her türlü yola başvurmaktan çekinmemektedirler. Son olarak tefeciler, borca karşılık imza attırdıkları senetlere, borç alacak kısımlarını boş bırakmaktadır.

Borcunu ödemeyen veya geciktiren kişilere ait bu senetlere istenilen rakamlar rahatlıkla yazılmaktadır. Bu durumda zaten ekonomik açıdan zor duruma düşmüş ve tefecilerden para almış kişilerin içinden çıkılmaz ekonomik dar boğaza düşmekte ve borçları kat kat atmaktadır. Tefecinden para alıp derdinden kurtulan.. bir bakın etrafınıza hiç duydunuz mu? krediverilir.com olarak siz, siz olun kan emici tefecilere bulaşmamanızı tavsiye ederiz.


Mod :